Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΤΑ...ΒΑΣΙΚΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΅ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ΅ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ










































































ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ «Ο ΒΙΖΥΗΝΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΣ ΨΥΧΟΓΡΑΦΟΣ»- Η ΨΥΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ

1. Δε μένει στην επιφανειακή αποτύπωση των χαρακτήρων. Δεν τους «περιγράφει». Τους ανατέμνει (ανατομία ψυχής). Διεισδύει σε βάθος. Αναδεικνύει μύχιες σκέψεις και συναισθήματα, αληθινά κίνητρα, αντιφάσεις, πλάνη- διπλή πραγματικότητα κ.ά.
2. Ο χαρακτήρας της διήγησης είναι ανθρωποκεντρικός. Ο Β. αγαπά τους ήρωές του και συμπάσχει μαζί τους (και βιογραφικό στοιχείο).
3. Ρεαλιστική αποτύπωση χαρακτήρων. Αληθινοί άνθρωποι, με αληθινά πάθη, ευαισθησίες, φόβους μα και βαθιά συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης- «πλαστικότητα των χαρακτήρων.»
4. Κορυφώσεις, συγκινήσεις, ενοχές, δραματικές εσωτερικές συγκρούσεις, αντιθέσεις, ρήξεις= ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΙΑΣ.
5. Προσαρμογή στον ψυχισμό κάθε ηλικιακής βαθμίδας: μικρός αφηγητής- μεγάλος αφηγητής.
6. Ρεαλισμός, Νατουραλισμός, Ηθογραφία: και τα τρία δίνουν έμφαση στη ψυχογράφηση των ηρώων με αληθινούς- ρεαλιστικούς όρους.
7. Οι υψηλές πανεπιστημιακές του σπουδές στην Ψυχανάλυση και, ειδικότερα, στην Ψυχολογία των Παιδιών (Δρ.) τον βοήθησαν στην αποτύπωση του ψυχισμού των ηρώων του.
8. Πρωτότυπος, σχεδόν μοναδικός, για την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή της αποχής του.

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο Γ.Β. ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

 Δραματικός τρόπος παρουσίασης των προσώπων: Οι χαρακτήρες των προσώπων παρουσιάζονται με τη δραματική μέθοδο, δηλαδή μέσα από τη συμπεριφορά τους, μέσα απ’ όσα κάνουν και όσα λένε τα ίδια τα πρόσωπα. Σε ελάχιστα μόνο σημεία παρεμβαίνει ο αφηγητής και δίνει κάποιους σποραδικούς χαρακτηρισμούς ή σχόλια.
 Αληθοφάνεια χαρακτήρων: Οι αντιδράσεις των προσώπων του διηγήματος είναι όλες ανθρώπινες και δικαιολογημένες, λογικές, έστω και οριακά, κάποιες συνηθισμένες και κάποιες λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου